Klachtenregeling

no display

Your content goes here. Edit or remove this text inline or in the module Content settings. You can also style every aspect of this content in the module Design settings and even apply custom CSS to this text in the module Advanced settings.

Klachtenregeling kind en Jeugd

Op grond van de Jeugdwet zijn alle zorgaanbieders verplicht zich bij een klachtenregeling aan te sluiten. Bent u ontevreden over uw behandelaar? Dan kunt u het volgende doen:

U kunt uw klacht eerst met Psychologenpraktijk Drachten bespreken. Daarvoor zijn er de volgende twee mogelijkheden:

Klacht indienen bij de behandelaar, uw psycholoog/orthopedagoog

Een rechtstreeks gesprek met de psycholoog/orthopedagoog bij wie uw kind/jeugdige onder behandeling is, is vaak de snelste weg tot een oplossing. U kunt ook bellen of een brief of email schrijven naar die persoon. Door uw klacht aan te geven, maakt u duidelijk dat er iets moet worden veranderd. Het geeft ons de gelegenheid om de zorg te verbeteren. Uw klacht wordt altijd serieus genomen. Wij zullen ons best doen om aan een oplossing te werken.

 Klacht indienen bij een andere psycholoog/orthopedagoog van onze praktijk

Wanneer u het moeilijk vindt om met de behandelaar van uw kind/jeugdige over uw klacht te spreken of het gesprek naar uw idee niet het gewenste effect heeft gehad, kunt u een andere psycholoog/orthopedagoog van onze praktijk inschakelen. Dit kunt u doen door een brief of email te schrijven of te bellen. Deze psycholoog/orthopedagoog zal zowel met u als met uw behandelaar gaan praten. Vervolgens zal er dan zo spoedig mogelijk naar een oplossing worden gezocht.

Of schakel hulp in van een onafhankelijke vertrouwenspersoon

Wanneer u het lastig vindt om met de behandelaar van uw kind/jeugdige of een collega van de Psychologenpraktijk in gesprek te gaan of u vindt onvoldoende gehoor, dan is er vanuit de Jeugdwet de volgende mogelijkheid: naar een onafhankelijke vertrouwenspersoon.

Alle (pleeg)kinderen, (pleeg)ouders en verzorgers die te maken hebben met de jeugdhulp, hebben recht op een onafhankelijke vertrouwenspersoon. Daarvoor kunnen zij – afhankelijk van hun woonplaats – terecht bij het AKJ of bij Zorgbelang. Ondersteuning door een vertrouwenspersoon is gratis. Het AKJ en Zorgbelang zijn zelfstandige stichtingen, de vertrouwenspersonen zijn niet in dienst van Psychologenpraktijk Drachten of de gemeente.

Wat kan de vertrouwenspersoon voor u doen?
Het kan gebeuren dat u ontevreden bent over de hulp die u krijgt. Als u er niet uit komt met de psycholoog/orthopedagoog van Psychologenpraktijk Drachten, neem dan contact op met de adviesdienst van het AKJ. Allereerst luisteren zij naar uw verhaal. Soms helpt dat al. In ieder geval zal de vertrouwenspersoon uw verhaal altijd serieus nemen. Zij of hij informeert u over uw rechten en geeft advies. Ook kan de vertrouwenspersoon ondersteunen bij het opstellen van een klachtbrief en bij een gesprek met Psychologenpraktijk Drachten.

Zo bereik je het AKJ en Zorgbelang

Bel naar 088 – 555 1000 of mail naar info@akj.nl of chat met een vertrouwenspersoon via de website www.akj.nl. De chat is open op maandag t/m donderdag van 16.00-20.00 uur en op vrijdag van 15.00-17.00 uur.

Of neem contact op met een klachtencommissie

Alle psychologen/orthopedagogen van Psychologenpraktijk Drachten zijn aangesloten bij een onafhankelijke klachtencommissie.

Janneke Ruijne is aangesloten bij de klachtencommissie van de LVVP (www.lvvp.info). Op de website van de LVVP vindt u een klachtenformulier waarmee u uw klacht kunt indienen.

Paulien de Boer is aangesloten bij de klachtencommissie van Klachtenportaal Zorg (www.klachtenportaalzorg.nl;). U vindt het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg.

Of dien uw klacht in bij een beroepsvereniging of het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg

Janneke Ruijne is aangesloten bij de beroepsverenigingen LVVP, NIP en NVO en heeft een BIG-registratie.

Paulien de Boer is aangesloten bij de beroepsverenigingen NIP en NVO en heeft een BIG-registratie.

Meer informatie vindt u op:

LVVP, Landelijke Vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten: www.lvvp.info

NIP, Nederlands Instituut van Psychologen:  www.psynip.nl

NVO, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en onderwijskundigen: www.nvo.nl

Tuchtcollege voor de gezondheidszorg Wet BIG: https://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/ik-heb-een-klachtHet Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg:

Hier kunt u uw klacht indienen wanneer de psycholoog/orthopedagoog een BIG-registratie heeft.

In onze praktijk geldt dat voor Janneke Ruijne en Paulien de Boer 

https://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/ik-heb-een-klacht

Klachtenregeling volwassenen en zelfbetalers

In het kader van de Wet kwaliteit, klachten en geschillen in de zorg (Wkkgz) is een klachten- en geschillenregeling verplicht, die geldt voor de zorg die aan volwassenen wordt geboden en wanneer ouders de zorg voor hun kind/jeugdige zelf betalen.

Bent u ontevreden over uw behandelaar? Dan kunt u het volgende doen:

U kunt uw klacht eerst met Psychologenpraktijk Drachten bespreken. Daarvoor zijn er de volgende twee mogelijkheden:

Klacht indienen bij de behandelaar, uw psycholoog/orthopedagoog

Een rechtstreeks gesprek met de psycholoog/orthopedagoog bij wie u in behandeling bent, of uw kind/jeugdige onder behandeling is, is vaak de snelste weg tot een oplossing. U kunt ook bellen of een brief of email schrijven naar die persoon. Door uw klacht aan te geven, maakt u duidelijk dat er iets moet worden veranderd. Het geeft ons de gelegenheid om de zorg te verbeteren. Uw klacht wordt altijd serieus genomen. Wij zullen ons best doen om aan een oplossing te werken.

Klacht indienen bij een andere psycholoog/orthopedagoog van onze praktijk

Wanneer u het moeilijk vindt om met uw eigen behandelaar over uw klacht te spreken of het gesprek naar uw idee niet het gewenste effect heeft gehad, kunt u een andere psycholoog/orthopedagoog van onze praktijk inschakelen. Dit kunt u doen door een brief of email te schrijven of te bellen. Deze psycholoog/orthopedagoog zal zowel met u als met uw behandelaar gaan praten. Vervolgens zal er dan zo spoedig mogelijk naar een oplossing worden gezocht.

Schakel een klachtenfunctionaris in

Wanneer u het lastig vindt om met uw behandelaar of de behandelaar van uw kind/jeugdige of een collega van de Psychologenpraktijk in gesprek te gaan of u vindt onvoldoende gehoor, dan kunt u een klachtenfunctionaris vragen om te bemiddelen.

Alle psychologen/orthopedagogen van Psychologenpraktijk Drachten zijn aangesloten bij een onafhankelijke klachtenfunctionaris.

Janneke Ruijne en Suzy Tan zijn aangesloten bij de LVVP (www.lvvp.info/voor-clienten/wat-als-ik-ontevreden-ben-de-behandeling/klachtenregeling-volwassenen/). De LVVP kan een onafhankelijke klachtenfunctionaris inschakelen. Op de website van de LVVP vindt u een klachtenformulier waarmee u uw klacht kunt indienen.

Paulien de Boer en Fia van der Veer zijn aangesloten bij de klachtencommissie van Klachtenportaal Zorg (www.klachtenportaalzorg.nl;). U vindt het klachtenformulier op de website van Klachtenportaal Zorg.

Wat als uw klacht nog niet verholpen is?

Als uw klacht na stap 2 nog niet verholpen is, dan kunt u uw klacht voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie. https://www.degeschillencommissiezorg.nl.

Alternatief:

Naar een beroepsvereniging of het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg:

Suzy Tan is lid van de LVVP en het NIP en heeft een BIG-registratie.

Janneke Ruijne is aangesloten bij de beroepsverenigingen LVVP, NIP en NVO en heeft een BIG-registratie.

Paulien de Boer is aangesloten bij de beroepsverenigingen NIP en NVO en heeft een BIG-registratie.

Fia van der Veer is aangesloten bij de beroepsvereniging NIP.

Meer informatie vindt u op:

LVVP, Landelijke Vereniging van vrijgevestigde psychologen en psychotherapeuten: www.lvvp.info

NIP, Nederlands Instituut van Psychologen:  www.psynip.nl

NVO, Nederlandse Vereniging van Pedagogen en onderwijskundigen: www.nvo.nl

Tuchtcollege voor de gezondheidszorg Wet BIG: https://www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl/ik-heb-een-klacht